Vitaminler
Vitaminler organik yapıda ancak canlıların dışarıdan aldığı maddelerdir. Kolay bozulabilir o yüzden koyu renk şişelerde saklanır. Vitaminler vücut direncini arttırır. Düzenleyicidir. Bir vitaminin eksikliği başka bir vitaminle giderilemez.
Vitaminler ikiye ayrılır. Yağda eriyenler ve suda eriyenler. Yağda eriyenler A, D, E, K vitaminleridir ve vücutta depolanır. Suda eriyenler B ve C vitaminleridir. Depolanmadığı için günlük alınmalıdır. Fazlası idrarla dışarı atılır.
A vitamini; Hayvansal kaynaklı besinlerde ve havuç, domates, yeşil sebzelerde bulunur. Provitamin olarak alınıp karaciğerde depolanır. Eksikliğinde gece körlüğü ortaya çıkabilir. Fazlası vücutta toksin etkisi yapar.
D vitamini; Yağ, süt, yumurta, karaciğer gibi besinlerle vücuda alınabildiği gibi güneşten de alınır. D vitamini kalsiyum ve fosfor emilimini sağlar. Eksikliğinde çocuklarda raşitizm yetişkinlerde halk arasında kemik erimesi denilen osteoporoz ortaya çıkar. Fazlası toksin etkisi yaratır.
E vitamini; Yeşil sebzelerde, et ve süt gibi besinlerde bulunur. Eksikliğinde karaciğer, kalp damar hastalıkları ve kısırlık ortaya çıkabilir
K vitamini; Yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünlerinde bulunur. Aynı zamanda kalın bağırsaktaki bakteriler de B ve K vitamini sentezleyebilir. Aşırı antibiyotik tüketiminde vücuttaki zararlı bakterilerin dışında yararlı bakterilerde öldüğünden antibiyotiğin yanında vitamin takviyesi de verilir. Eksikliğinde kanın pıhtılaşmasında gecikme meydana gelebilir.
Bunun yanında bulunan B grubu vitaminleri ve C grubu vitaminleri de suda eriyen vitaminler olarak bilinir.